Ethereum Grafik

2013 yılında oluşturulan Ethereum ve işlemlerini, akıllı kontratları ve dApp’leri beslemek için gerekli olan kripto para birimi Ether (ETH), Bitcoin’in hemen arkasındaki toplam piyasa değeri açısından 2. Konumdadır.

Günümüzde Ethereum ağının işlem sayısı olarak kullanımı, günde 1 milyondan fazla işlemle Bitcoin’den dört kat daha fazladır.

Aşağıdaki grafik bu büyümenin zaman içinde nasıl gerçekleştiğini göstermektedir:

ethereum grafik dolar

Yeni akıllı kontratların oluşturulması da geçen yıl iki katına çıkmıştır. Bu durum, Ethereum grafik blok zincirinde yürütülen ve geliştirilen çok sayıda proje olduğunu göstermektedir.

akilli sozlesme grafigi

Ethereum blok zincirinde kendi projenizi geliştirmek için kendi coininizi oluşturmak mümkündür.  Başka bir deyişle, Ethereum blockchain sistemini bir çeşit otoyol, Ether’i ise bu otoyolda giden bir araba gibi düşünebilirsiniz.

Ethereum Nedir Yazımızı okumak için linke tıklayabilirsiniz!

Piyasa değeri açısından ilk 200 projenin % 50’sinden fazlası Ethereum blok zincirinde çalışmaktadır. Bu durum da Ethereum’un piyasadaki gücünü göstermektedir.

Günümüzde saniye başına işlem sayısı Ethereum blok zincirinde sınırlıdır. Bu açığı telafi etmek için Ethereum, 2020 ve 2021 arasında işlemlerin onaylanma sürecini değiştirecektir.

Ethereum, işlemlerin yürütülmesinde tamamen devrim yaratan bir teknolojidir. Akıllı kontratlar sayesinde, işlem güvenliğini artırmak, maliyetleri sınırlamak için mevcut tüm standart kontratların yerini alacaktır.

2019 Yılındaki ETH Grafiği

2019 eth grafigi

2020’nin başlangıcı hem gerçek dünya ekonomisini hem de kripto dünyasını çok etkiledi. Bitcoin ve Ethereum gibi devler bile bu değişimi hissetti. İlk olarak Ethereum grafikleri Ethereum’un fiyatında Ocak ayında 132 $ ‘dan Şubat ayında 280 $’a yükselme eğiliminde olduğunu gösteriyordu fakat sonra  düşmeye başladı. Bu düşüş ile birlikte Ethereum fiyatı 106 dolara ulaştı ve düşüş 13 Mart’a kadar devam etti. Bundan sonra, istikrar kazandı ve 125-140 $ karşılığında işlem görerek toparlanmaya başladı. 29 Nisan’da Ethereum’un fiyatı 211 dolardı ve neredeyse düşüş öncesi seviyelerine geri dönmüştü. Bu yükselişin ardından Ethereumpiyasada tekrar kuvvet kazanarak istenilen alım-satım aralıklarına geri  döndü

Ethereum’un büyüme grafiği Bitcoin’inkine benziyor!

Bilindiği üzere Bitcoin parabolik şekilde yükselerek 2017 yılında 20k $ dolar seviyelerine gelmişti. Bu yükseliş 2010 yılından itibaren başlamış ve 7 yıllık serüvenin sonrasında tüm dünyayı ayağa kaldıran rakamlar ulaşmıştı. Son 10 yılda Bitcoin’in grafiği ile Ethereum grafiği birbirine benzer şekilde ilerlediği için şimdi yeni bir soru gündeme geliyor: Ethereum Bitcoin’in geldiği seviyelere mi gelecek?

Kripto para dünyasında grafik okuma hayati önem taşıyor. Doğal olarak bu benzerlikte yatırımcılar için bir umut oluşturmaya başladı. Ethereum 2.0 piyasaya sürüldükten sonra büyümesinin hızlanacağını ve Bitcoin’in yolundan gideceğini belirten analistler de gün geçtikçe artıyor.

Grafikler bazen yanıltıcı olsa da, Ethereum’un yükseliş yapacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu yükselişin 2.0 ile başlayacağı düşünülüyor. Ethereum grafik alt yapısının gelişmesi, işlem hızlarının arttırılması ve destek verilen başarılı projeler sebebiyle düşüş öngörülmüyor.

Ethereum Blockchain Nedir?

Blockchain, Ethereum’un kalbinde yer alan ve protokol tarafından kullanılan bilgileri tutan veri tabanıdır. Ethereum blockchaini, Bitcoin’inkine benzer, ancak depoladığı veriler ve depolama şekli farklıdır.

Ethereum’un blockchain’ini sayfa eklemeye devam ettiğiniz bir kitap olarak düşünebiliriz. Her sayfaya blok adı verilir ve işlemlerle ilgili bilgilerle doldurulur. Yeni bir sayfa eklemek istediğimizde, sayfanın üstüne özel bir değer eklememiz gerekir. Bu değer ile herkesin yeni sayfaya bir önceki sayfadan sonra eklendiğini ve kitaba rastgele eklenmediği anlamına gelir.

Aslında bu değer bir önceki sayfaya referans veren bir sayfa numarası gibidir. Yeni sayfaya bakarak, bir önceki sayfadan geldiğini kesin olarak söyleyebiliriz. Bunu yapmak için hashing adı verilen bir süreç kullanılır.

Hashing bir parça veri alır – bu durumda, sayfamızdaki her şey – ve benzersiz bir tanımlamaya (hash) döndürür. İki veri parçasının bize aynı hash’i oluşturma olasılığı yoktur. Bu tek yönlü bir süreçtir: bir hash’i kolayca hesaplayabilirsiniz, ancak hash’i tersine çevirerek kullanılan bilgileri elde etmek neredeyse imkansızdır.