Ethereum Nedir?

Ethereum, merkezi olmayan dijital uygulamalar oluşturmak ve çalıştırmak için blockchain teknolojisini kullanan veya kullanıcıların bir aracıya ihtiyacı olmadan mal ve hizmet satın almak, satmak ve ticaret yapmak için doğrudan anlaşmalar yapmalarını sağlayan açık kaynaklı bir platformdur. Örneğin, kullanıcılar para transfer etmek için bankaları kullanmayabilir, bir satış kontratı hazırlamak için avukata ihtiyaçları yoktur.

Ethereum, süper bilgisayar olarak birlikte çalışan küresel bir bilgisayar ağı üzerinden çalışır. Ağ, kontratları bir araya getirir ve yürütür. Teorik olarak, herhangi bir üçüncü taraf müdahalesinden veya sansürden bağımsız olan uygulamalar, blockchain kullandığı için müdahalelere karşı dirençlidir. Akıllı kontratlar tam olarak programlandığı gibi çalışır, sahtekarlık riskini büyük ölçüde azaltır ve kontrat koşullarını dijital olarak gerçekleştiren bir otomatik satış makinesi gibi kendi kendini yürütür. Bir ödemenin aktarılması gibi belirli koşulların yerine getirildiği kanıtlandıktan sonra, mal alıcıya iletilir veya erişilebilir hale getirilir.

İnsanlar genellikle Ethereum’u bir kripto para birimi olarak bilmektedirler. Ethereum, akıllı kontrat komut dosyası işlevselliğine sahip dağıtılmış, genel bir blockchain ağıdır.

Gerçek bir kripto para birimi olmasa da, aslında bir para birimi tarafından desteklenmektedir. Bu kripto para birimi ‘Ether’ olarak bilinir. Özellikle para birimi olarak tasarlanan Bitcoin’den farklı olarak Ether, madencilerin yaptıkları hesaplama ve doğrulamaları karşılamak ve Ethereum ağına güç sağlamak için tasarlanmıştır.

Ether Nedir?

Kod üreten ve bu işlemi yürüten bilgisayarları çalıştırmak pahalıdır ve çok fazla güç tüketir. Bu nedenle ethereum programcıları bilgisayarlarında ethereum protokolünü çalıştırmayı teşvik etmek için Ether’i (kripto para birimi) üretmişlerdir. Bu programcılar, kaynaklara katkıda bulunmak ve kaliteli uygulamalar yazmak için sanal Ether paralarıyla ödeme yaparlar, böylece ağ sağlıklı ve güvenilir kalır.

Ether, Ethereum blockchain sistemine güç veren temel coindir. Akıllı Kontratların yürütülmesi, bir şekilde ödenmesi gereken kaynaklar gerektirir: Ether burada devreye girer.

Ethereum platformundaki merkezi olmayan uygulamalarla etkileşime giren bireylerin, kullanım için ağa ether içinde ödeme yapmaları gerekir. Geliştiriciler ayrıca kaliteli uygulamalar yazmaya teşvik edilmektedir çünkü diğer uygulamalar daha pahalı olacak ve daha iyi alternatifler kadar sık kullanılmayacaktır.

Ethereum Blockchain sistemini kısaca anlatmak gerekirse;

ethereum nedir ne ise yarar

Ethereum sayesinde Stan Roger’ın evini pahalı aracılar olmadan satın alabilirsiniz! Çünkü bu sistem Akıllı Kontratlara dayalı bir ekosistemdir. Başka bir deyişle, Ethereum bir tür programlanabilir paradır.

Akıllı Kontrat Nedir?

Akıllı kontrat sadece koddur. Kod tam anlamıyla geleneksel anlamda bir kontrat değildir. Bunu akıllı olarak adlandırıyoruz çünkü kendisini belirli koşullar altında yürütme ve taraflar arasındaki anlaşmaları kabul edilebilir hale getirmek için bir kontrat olarak kabul ediliyor.

Bilgisayar bilimcisi Nick Szabo, 1990’ların sonunda bu fikri ortaya çıkarmıştır. Kavramı açıklamak için modern otomat örneğini vermiştir. Bir satış söz konusu olduğunda, basit bir kontrat yürütülmektedir. Kullanıcılar makinaya bozuk para atarlar ve karşılığında makine istedikleri ürünü onlara verir.

Akıllı bir kontrat, bu tür bir mantığı dijital ortamda uygular. Mesela kodda iki ether gönderildiğinde “merhaba” yanıtını gönder gibi basit bir şart girilebilir.

Ethereum’da geliştirici bunu daha sonra okunabilmesi için kodlayarak kontratı kaydeden özel bir adrese gönderir ve orada yayınlar. Ayrıca, geliştirici tarafından yazarken bir koşul belirtilmedikçe kontrat silinemez.

Bu işlemlerden sonra kontratın bir adresi oluşur. Bununla etkileşime geçmek için kullanıcıların sadece bu adrese 2 ETH göndermesi gerekir. Bu, kontratın kodunu tetikleyecektir – ağdaki tüm bilgisayarlar kodu çalıştıracak, ödemenin kontrat yapıldığını görecek ve çıktısını kaydedecektir. (“Merhaba”)

Yukarıdaki belki de Ethereum ile yapılabileceklerin en temel örneklerinden biridir. Birçok kontratı birbirine bağlayan daha karmaşık uygulamalar Ethereum ile inşa edilebilir ve oluşturulabilir.