Ripple Nedir?

2012 yılında küresel para transferini sağlamak amacıyla ortaya çıkan Ripple, kendisine ait bir ödeme ağı (Ripple.Net) ve kripto para birimi (XRP)’yi kullanan yeni nesil bir teknolojidir. Diğer kripto paralardan farklı olarak merkezidir.  Blockchain alt yapısı kullanarak işlem gören ripple; güvenli, hızlı ve ucuz bir şekilde para transferi sağlıyor.

Blockchain nedir?

Blockchain bir ödeme ağında yapılan işlemlerin kalıcı bir şekilde kaydedilmesini sağlar. Böylece merkezi olmayan bir hesap defteri kullanarak ödeme ağındaki tüm katılımcılara kişisel bir hesap defteri kopyasına sahip olma fırsatı sunar. Bu sayede kullanıcılar ağda yapılan tüm işlemleri görebilir. Her bir blok, bir önceki blokla ilişkilendirilmiş ve şifrelenmiş olduğundan sistemi hacklemek oldukça zordur.

Blockchaini her işlemin kaydedildiği ve imzalandığı dijital bir veri kayıt sistemi olarak düşünebiliriz. Sistemde değişiklikler için konsensüs gerekmesi blockchaini güvenli kılıyor. Bu durum potansiyel riskleri ve aracı ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Ripple XRP Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

XRP, Ripple teknoloji ağında kullanılan dijital para birimine verilen addır.

Ripple; para transferinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan açık kaynaklı ve merkezi olmayan bir platformda çalışır.

Ripple’da yapılan işlemlerin onaylanması için dakikalarca beklemek gerekmez ve maliyeti de bitcoine göre çok daha azdır. Bu özellikleri bitcoine kıyasla tercih edilmesinde etkili olur.

XRP, diğer para birimlerinin transferinde köprü para işlevi görür. Bu durumda para birimleri arasında değişim yapmak hiç de zor değildir.

Aynı zamanda ödeme için tek bir ağ geçidinin (gateway) olması gerekmez. Ödeme için birden fazla ağ geçidi kullanılabilir ve bu durum kullanıcılar arasında güven oluşmasını sağlar.

İşlem sırasında kullanılan tek bir ağ geçidi kullanıcıyı “karşı taraf” (counterparty risk) riskine maruz bırakabilir. Kullanılan ağ geçidi, işlemi gerçekleştiremez hale gelirse kullanıcının ağ geçidindeki parası değer kaybedebilir. Fakat birden çok ağ geçidinin kullanılabildiği durumlarda kullanıcılar, başka bir ağ geçidi üzerinden işlem yapabilir.

ripple nedir nasil alinir

Ripple’ın Avantajları Nelerdir?

  • Ripple, yukarıda da bahsettiğimiz gibi bitcoine oranla daha az maliyetlidir ve daha kısa sürede işlem yapmanızı sağlar.
  • Piyasadaki en yüksek değere sahip olan üçüncü kripto para olması ve işlem kapasitesinin geniş olması sebebiyle birçok borsada işlem görür. Dolayısıyla erişilebilirdir.
  • Merkezi bir kripto para olan ripple değerini kar eden bir şirkete dayandırıyor. Bu durum onu diğer kripto paralardan ayırır.
  • Tüm bunların yanı sıra küresel çapta yaptığı anlaşmalarla değeri günden güne artmakta.

Ripple Madenciliği Var Mı?

Kripto paraların çoğunda madencilik yoluyla yeni paralar yaratılır. Ripple’ın diğer kripto paralardan farklı olarak madenciliği yapılmıyor. Piyasadaki bütün Ripple değerleri, Ripple şirketi tarafından üretilmektedir. Toplam 100 milyar ripple üretilmiştir fakat bunlardan sadece 40 milyar tanesi dolaşımdadır. Ripple’lar belli aralıklarla şirket tarafından piyasaya sürülüyor.

Ripple’ın merkezi bir kripto para çeşidi olması; banka ve ödeme sistemi sağlayıcı şirketlerin ripple transfer sistemini tercih etmesinde etkili olmuştur. Dünya bankaları arasında yer alan Santander, Axis Bank, Yes Bank, Westpac gibi bankalar bünyelerinde Ripple kullanıyor. Bu sistemi kullanan bankaların arasına kısa bir zaman önce Akbank da katıldı. Akbank, bu alanda atılım yapan ilk Türk bankası olma özelliğini taşıyor.

Ripple(XRP) Ne Kadar?

2018’de kendi rekorunu kıran Ripple şu sıralar 0.2 – 0.3 dolar civarında işlem görüyor. Türkiye piyasasında ise ripple 1,46 ₺.  Ripple şirketinin anlaşma sağladığı kurum sayısının artması Ripple’ın değerinde artışa sebep oluyor.

Ripple Nereden Alınır?

Litecoin gibi bunda da en düşük komisyonlu borsa olma özelliği taşıyan Binance üzerinden alım yapabileceğiniz gibi herhangi bir kripto para borsasına üye olarak alım ve satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.