Çin’in Şangay kentindeki bir mahkemenin, Bitcoin’in yıllarca süren bir davada Çin yasalarıyla korunan bir varlık olduğuna karar verdiği bildirildi. Dava, biri Bitcoin olan bir Amerikalıdan iki farklı kripto para biriminin çalınmasını içeriyor. Sanıklar, Bitcoin’in Çin yasalarına göre tanınmadığını savundular; mahkeme, merkez bankası Çin Halk Bankası (PBOC) tarafından verilen belgelere atıfta bulunarak aynı fikirde değildi.

Çin’de Bitcoin Varlıkların Yasalarla Korunması

Çin medyasının Perşembe günü bildirdiğine göre, Şangay 1 Numaralı Orta Halk Mahkemesi’nin yıllarca süren bir bitcoin davasında karar verdiği bildirildi. Dava, 12 Haziran 2018 gecesi bir Amerikan ve Çinli karısının evine giren üç Çinli ve bir Malezyalıyı içeriyordu. Çifti kilitledikten ve dövdükten sonra davetsiz misafir onları 18.88 bitcoin ve 6.466 skycoin’i hesaplarına aktarmaya zorladı.

Bu davanın ilk duruşmasında taraflar arasında ekonomik bir anlaşmazlık olduğunu ve faillerin altı buçuk ay ila sekiz ay hapis cezasına çarptırılması şeklinde duyuldu. Sanıklar, kripto para birimlerinin Çin yasalarına göre varlık olmadığını savunarak tüm skycoinleri geri verdiler, ama bitcoinleri geri vermeyi kabul etmediler, bu nedenle çiftin geri talep etme hakkı yoktu. Çünkü bitcoin çin yasalarınca tanınmıyordu. Mahkeme buna karşı çıktı ve çiftten aldıkları tüm kripto para birimlerini iade etmelerini veya madeni paraların değeri ne ise onu olduğu gibi ödemelerini emretti. Çift ne bitcoin ne de diğer koinlerini alamayınca, tekrar dava açtılar.

çin mahkemeleri bitcoin için ne diyor

Çin mahkemeleri bitcoin hakkında önemli kararlar veriyor

Dört sanık, Bitcoin ve Skycoin de dahil olmak üzere kripto para birimlerinin Çin yasalarına göre yasal mülkiyet olmadığını yineledi. Ancak, Shine haberleri Perşembe günü yaptığı açıklamada, Şangay mahkemesinin paraları iade etmelerini emrettiğini ekleyerek:

Davanın baş yargıcı Liu Jiang, merkez bankası, Çin Halk Bankası (PBOC) tarafından yayınlanan belgelerin hiçbir zaman bir varlık olarak bitcoin’i reddetmediğini ve Çin’deki yasaların vatandaşların bunları tutmasını yasaklamadığını açıkladı.

Diğer bazı Çin mahkemeleri de kripto para birimi konusunda benzer bir karar vererek insanların içini rahatlattı. Örneğin, Shenzhen Uluslararası Tahkim Mahkemesi 2018’de 20 bitcoin, 50 bitcoin nakit ve 13 bitcoin elmas içeren bir davada kripto para birimlerini tanıdı. Geçen yıl, Hangzhou İnternet Mahkemesi de yasal olarak bitcoin’i tanıdı. Son zamanlarda, Guangdong Eyaletindeki Shenzhen Futian Bölgesi Halk Mahkemesi, Çin’de ethereum yasal mülkiyet ilan etti.