Bitcoin Halving Ne Demek

Bitcoin halving konusu, Bitcoin ile ilgilenen pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Bizler de yarılanma anlamına gelen bu terim hakkında merak edilen pek çok noktayı sizlere derlemek istiyoruz.

Bitcoin ve Bitcoin madenciliği hakkında pek çok şey duymuşsunuzdur. 2008 – 2009 yılından beri hayatımızda olan sanal para, oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Her geçen gün talebin ve değerinin arttığı bu para birimi hakkında bilinmeyen pek çok şey bulunuyor. Bitcoin Halving terimini açıklamak için, Bitcoin madenciliği konusuna kısa bir şekilde değinmemiz gerekiyor. Kısa bir şekilde madencilik işlemini şu şekilde açıklayabiliriz: Bilgisayarlar, karışık problemleri çözmek için birbirleri ile yarışmaktadır. Başarılı olan bilgisayarlar, bir sonraki bloğu üretme hakkına ulaşır. Kazanılan ödül ise yeni bir Bitcoin’dir. Günümüzde bu alanda çalışan pek çok madenci olarak adlandırılan bilgisayarcı bulunmaktadır.

Halving Nedir?

Halving nedir? sorusunu da merak edenler için şu şekilde cevaplandırabiliriz: Bitcoin’in en temel özellikleri arasında, dört yılda bir madencilik ödülünün yarılanma olarak yarı yarıya indirilmesi bulunmaktadır. Buna Halving denilmektedir. Bu durum yaklaşık 120 yıl içerisinde sınıflanacak olan ve devamlı bir şekilde azalan Bitcoin arzına eşittir. Elbette matematikte hiçbir şey sorunsuz olarak ikiye bölünerek sıfırlanamaz. Bu terimlerden bir tanesi de Bitcoin’in en küçük birimi olan “Satoshi”dir. Yani 0.0000000001 BTC’dir. bu terim de sizin anlayacağınız gibi ikiye bölünmeyecektir.

Şimdiye kadar Bitcoin Halving işlemi 2 defa gerçekleşti. Bunun bir sonraki 2020 yılının ortasında olması bekleniyor. Bu gibi zamanlarda bitcoin grafik takip etmek yararlı olacaktır.

Bitcoin’de bu işlemin olması aslında iyilik olarak yorumlanmaktadır. Çünkü 2007 – 2008 yılları arasında yaşanan küresel ekonmik krizi sırasında üretilen Bitcoin’in bilinçli bir şekilde üretildiği ifade edilmektedir.

Halving Sonucu Neler Gösteriyor?

Halving sonucu sonrasında, Bitcoin’de değişen bir takım noktaları bilmeniz, sizin açınızdan oldukça önemli olacaktır:

  1. Rekor Bitcoin Vadeli Boşluğu: Bitcoin yeni haftaya 1.200 dolarlık vadeli işlem açığı ile başladı.
  2. Hashrate Kriteri: Bitcoin Halving işleminden önce, madencilerin etkinliği arttırıldığı ifade edilmekte. Hafta sonunda meydana gelen düşüşe rağmen, hashrate oranı yüksek seviyelerde devam ediyor.
  3. O Gün Bekleniyor: Uzmanlar tarafından yapılan yeni analizlere göre koronavirüs salgını için basılan paraların sonucu, ABD ve diğer büyük ekonomilerde bir enflasyon dalganın olabileceği ifade ediliyor.
  4. Bitcoin İşlemlerine Devam Ediyor: bu hafta elde edilen verilere göre fiyat performansı stok akış modeli ile uyumlu bir şekilde işlemlerine devam ediyor.

İlk Bitcoin halving işlemi 28 Kasım 2012’de gerçekleştirmişti. İkinci Bitcoin Halving işlemi ise 9 Temmuz 2016 yılında uygulanmıştı. Ödül sistemine, uygulamanın başlandığı tarihlerden itibaren gelişmişti.

Son uygulamanın Mayıs 2020’nin ortasında gerçekleşmesi planlanıyor. Bu şekilde blok başında 12,5 BTC kazanan madencilerin, blok başına 6,25 BTC ödül kazanması bekleniyor.

bitcoin halving nedir

Bitcoin Durumlar Nasıl?

Bitcoin durumları da en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Bizler bu noktada Yukarıda belirtmiş olduğumuz Bitcoin Halving’in yararları ve zararlarından bahsetmek istiyoruz. Halving, yararları şu şekilde ifade edilmektedir:

Kripto para birimlerine yıllarca inanan ve emek veren kullanıcılar bu uygulama sayesinde ödüllendirilecek. Bu alana sonradan dahil olan madencilere göre daha fazla ödül alacaklarının altını çizmek istiyoruz.

Madencilik işlemi sırasında kripto para üretimi yapılmaktadır. Üretilecek olan para birimleri sizlerin de bildiği gibi sınırlıdır. Madencilik üretiminin devam edebilmesi için blok ödülünün düşürülmesi gerekiyor. Bu da Bitcoin Halving uygulaması ile mümkün olmaktadır.

Halving’in Fiyata Etkisi Nedir?

Halving fiyata etkisi konusunu da şu şekilde özetlememiz mümkün: Bitcoin hayatımıza girdiği andan itibaren popüler bir hale geldi. Yükselişinin hızlı bir şekilde olmasını hem 2012 hem de 2016 yıllarında yarılanmalardan da görüntüleyebilirsiniz. Ağda çalışan Bitcoin madencileri, madencilik işlemini aniden durdurursa, blok çıkarma işlemi duracak noktaya gelir ve yavaşlar. bu yavaşlamada direkt olarak Bitcoin fiyatlarını olumsuz olarak etkileyecek ve Bitcoin’in değerini kaybetmesine sebep olacaktı. Kripto para borsaları halving döneminde oldukça yoğun olabiliyor.

2016 yılında meydana gelen yarılanma işleminde, Bitcoin’in etkisini kaybedebileceği, olumsuz bir kurumdan korkuluyordu. Çünkü ağ birden yavaşlamış, bu döngü uzun bir süre boyunca devam etmişti.

Uzmanlar, 2016 yılındaki yarılanmada yaşananların 2020 yılında da yaşanabileceğini ifade ediyor. Ancak bunun sadece bir öngörüden ibaret olduğunun altını çizebiliriz.